Lees hoe ondernemers zelf de nieuwe koppeling kunnen maken.
De Rabobank heeft haar bankkoppeling vernieuwd. De Rabo BoekhoudKoppeling vervangt de Rabo Internetbankieren Professional Boekhoudkoppeling. De 'oude' Rabo-koppeling wordt vanaf maandag 1 augustus 2022 nog beperkt ondersteund en werkt vanaf 1 augustus 2022 niet meer.
Ondernemers met een koppeling tussen hun Rabo-rekening en hun boekhoudpakket, hebben hierover ook bericht ontvangen van de Rabobank.
Willen jij en je klant gebruik blijven maken van de voordelen van de automatische koppeling tussen de Rabo-rekening en SnelStart? Dan moet de ondernemer zo snel mogelijk zelf de nieuwe Rabo-koppeling activeren.
Geen zin om te lezen? In deze video vertelt Danny je in een krappe 9 minuten alles over de vernieuwde Rabo-koppeling.
Veiligheid is essentieel bij online werken. Organisaties die online werken faciliteren, moeten zich daarom houden aan strenge wet- en regelgeving. Dit geldt ook voor koppelingen tussen bankrekeningen en boekhoudsystemen, waarbij zeer gevoelige financiële gegevens via een online kanaal worden verstrekt. Met de nieuwe koppeling waarborgt Rabobank de online veiligheid voor nu én in de toekomst.
De nieuwe Rabo Boekhoudkoppeling is gebaseerd op de laatste technieken en veiligheidsstandaarden. Onderdeel van deze toekomstbestendige, veilige werkwijze is dat de eigenaar van de administratie persoonlijk toestemming geeft voor het digitaal delen van zijn bankgegevens.
Het proces voor het verlenen (en ontnemen) van deze toestemming verloopt via de software van SnelStart. De ondernemer heeft daarvoor een eigen SnelStart-licentie nodig. Je klant kan de toekomstbestendige Rabo-koppeling aanvragen vanaf het SnelStart-pakket inOrde tot en met de pakketten inControle en inHandel. De administratie moet online staan en je klant moet zelf eigenaar zijn van deze administratie.
Er wordt steeds meer online gewerkt
De Rabobank speelt met de nieuwe koppeling in op de snel veranderende wereld. Moderne oplossingen maken het online (samen)werken efficiënter en effectiever; online en in the cloud werken wordt de standaard. Denk maar aan de privésituatie, waarbij het de normaalste zaak van de wereld is om bankzaken met de smartphone te regelen.
Wet en regelgeving
Veiligheid is essentieel bij online werken. Organisaties die online werken faciliteren, moeten zich daarom houden aan strenge wet- en regelgeving. Dit geldt ook voor koppelingen tussen bankrekeningen en boekhoudsystemen, waarbij zeer gevoelige financiële gegevens via een online kanaal worden verstrekt.
Een koppeling gebaseerd op de laatste technieken en veiligheidsstandaarden
De nieuwe Rabo BoekhoudKoppeling is gebaseerd op de laatste technieken en veiligheidsstandaarden. Onderdeel van deze toekomstbestendige, veilige werkwijze is dat de ondernemer persoonlijk toestemming geeft voor het delen van zijn bankgegevens. Het proces voor het verlenen (en ontnemen) van deze toestemming verloopt via de software van SnelStart. De ondernemer heeft daarom zelf toegang nodig tot de software.
De ondernemer heeft daarom voor het maken van de Rabo BoekhoudKoppeling een eigen SnelStart-licentie nodig. De administratie van de ondernemer moet online staan, op zijn eigen naam.
We kunnen niet meer om online samenwerken heen
Offline (samen)werken wordt steeds moeilijker, terwijl SnelStart zaken graag makkelijk maakt voor boekhouders en ondernemers. Sterker nog, door de veranderingen in de wet- en regelgeving kunnen we niet om online samenwerken heen.
Help je klanten om de nieuwe koppeling te maken
De toekomstbestendige Rabo BoekhoudKoppeling vervangt de Rabo Internetbankieren Professional Boekhoudkoppeling. Willen jij en je klant graag gebruik blijven maken van de voordelen van de bankkoppeling? Dan moet je klant de nieuwe koppeling maken. De klant heeft daarvoor een eigen SnelStart-licentie nodig met een online administratie.
Een administratie moet online staan om de nieuwe Rabo BoekhoudKoppeling te kunnen maken. Je kunt de nieuwe koppeling dus niet maken met de lokale administraties
Valt de bankrekening voor de lokale administratie onder dezelfde internetbankieren-overeenkomst als de andere bankrekeningen die aan de online administraties zijn gekoppeld? Dan vervalt de toestemming voor de huidige bankkoppeling met de lokale administratie als je de nieuwe Rabo BoekhoudKoppeling activeert voor de online administraties.
Wat moet mijn klant doen?
Gebruikers van het SnelStart-pakket Accountant kunnen alleen voor hun eigen kantooradministratie een bankkoppeling met de Rabobank aanvragen.
Koppeling aanvragen voor eigen kantooradministratie
Als gebruiker van het pakket Accountant kun je de nieuwe Rabo BoekhoudKoppeling alleen aanvragen als je de eigenaar bent van de administratie en eigenaar van de onderneming waarvoor de administratie bijgehouden wordt. Het KVK-nummer en de naam in je accountgegevens van SnelStart moeten overeenkomen met de bedrijfsgegevens in de administratie. Dit wordt tijdens het aanvraagproces gecheckt. Het aanvragen van de koppeling verloopt via de SnelStart-software.
Klanten van het kantoor
Je klant (de ondernemer) moet zelf de nieuwe koppeling tussen zijn zakelijke bankrekening(en) en de bijbehorende online administratie aanvragen via het SnelStart-pakket dat hij gebruikt.
Het aanvragen van de koppeling verloopt via de SnelStart software. De ondernemer heeft hiervoor een eigen SnelStart-licentie nodig. De ondernemer moet eigenaar zijn van de administratie waarmee de bankrekening gekoppeld wordt en deze administratie moet online staan.
Overige voorwaarden
Daarnaast kun je de koppeling alleen maken als je voldoet aan deze voorwaarden:
De ondernemer, de eigenaar van het bedrijf, moet persoonlijk de koppeling met zijn Rabobank-rekening aanvragen.
Het aanvragen van de koppeling verloopt via de SnelStart-software. De ondernemer heeft hiervoor een eigen SnelStart-licentie nodig. De ondernemer moet eigenaar zijn van de administratie waarmee de bankrekening wordt gekoppeld en deze administratie moet online staan.
Daarnaast kun je de koppeling alleen maken als je voldoet aan deze voorwaarden:
Nee. We snappen dat dit misschien zo lijkt, maar dit is niet het geval. En we leggen graag goed uit hoe dit zit.
Ruim voor de nieuwe Rabo-koppeling werd aangekondigd, hadden we binnen SnelStart al een traject in werking gezet waarvoor SnelStart-gebruikers met een koppeling tussen hun boekhouding en zakelijke bankrekening uiteindelijk een eigen licentie nodig hebben. Dit traject is niet ingezet om ‘op korte termijn snel geld te verdienen’ aan ondernemers die onder een licentie werken van hun boekhouder of accountant en de Rabo-koppeling willen gebruiken. Dit traject is ingezet om te kunnen waarborgen dat SnelStart op langere termijn de dienstverlening kan blijven bieden zoals je die van ons mag verwachten, gebaseerd op onze 4 klantbeloftes:
• Persoonlijke aandacht
• Makkelijke oplossingen
• Zeker veilig
• Meer waarde
Om dit te kunnen blijven doen is het voor SnelStart als leverancier van boekhoudsoftware essentieel om een PSD2-vergunning te verkrijgen. Met een PSD2-vergunning mogen wij betaalgegevens van onze klanten direct bij banken ophalen wanneer de klant daar toestemming voor geeft. Dit maakt ons minder afhankelijk van externe partijen en zorgt dat wij óók in de toekomst de administraties van onze klanten veilig, makkelijk en snel kunnen koppelen aan hun zakelijke bankrekeningen.
SnelStart moet voldoen aan strenge wetten, voorwaarden en eisen om PSD2 te mogen gebruiken. De Autoriteit Financiële Markten houdt hier toezicht op en controleert of SnelStart zich houdt aan de wet- en regelgeving. Eén van de wetten waaraan we hierbij moeten voldoen, is de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme). Belangrijk onderdeel van deze wet is dat SnelStart moet kunnen toetsen wie onze klant is, zodat we onder meer de integriteit van de klant kunnen vaststellen.
‘De klant’ betreft hier niet simpelweg de partij die onze software afneemt. We moeten kijken naar de juridische entiteit die de boekhouding binnen de SnelStart-omgeving gebruikt. Dat is dus niet de accountant die de boekhouding voor de ondernemer doet, maar de ondernemer zelf. We zijn wettelijk verplicht om de financiële transacties van de ondernemer te kunnen screenen en te kunnen checken of de klant niet voorkomt op een sanctielijst. Ook zijn we verplicht om periodiek controles te doen en te verifiëren of een klant wel is wie hij zegt dat hij is.
Toen de Rabobank de vernieuwde koppeling aankondigde, besloten wij dit moment aan te grijpen om de toekomstbestendige werkwijze alvast in te voeren voor alle klanten met een koppeling met hun zakelijke Rabo-rekening. Zo kunnen wij conform de PSD2-eis onze klanten optimaal screenen en voldoen we alvast aan de plicht om exact te weten wie onze klanten zijn.
Hiermee bereiden we onszelf én onze klanten voor op deze werkwijze en voorkomen we dat we straks kort na de ingebruikname van de nieuwe Rabo-koppeling wéér veranderingen moeten doorvoeren voor deze klanten. Nu is alles in één keer klaar. En later gaan ook onze klanten met zakelijke rekeningen bij andere banken over op de PSD2-werkwijze.
En de extra inkomsten die we uit de online licenties binnenkrijgen? Het klopt dat de kosten voor klanten die nog geen klantlicentie hebben omhoog gaan wanneer zij overstappen naar een eigen klantlicentie. Deze door SnelStart gekozen oplossing zorgt voor uniformiteit op het gebied van nieuwe bankkoppelingen voor ál onze klanten én voor een dekking van de kosten die SnelStart zelf moet maken om aan alle PSD2-verplichtingen te voldoen.
Daar komt bij dat de online licentie klanten ook diverse voordelen oplevert.
• Hun administratie is veilig opgeslagen bij brand, diefstal of een computercrash.
• Ze kunnen documenten, zoals inkoopfacturen, direct per e-mail naar hun administratie verzenden.
• Ze werken makkelijker samen met jou als boekhouder of accountant, waarbij je beter onderling kunt afstemmen wie wat doet.
• Via het financieel dashboard in SnelStart Web of in de handige app kunnen ze altijd en overal bekijken hoe hun bedrijf presteert.
De bankkoppeling kan alleen door de ondernemer worden geactiveerd via zijn eigen licentie. De ondernemer moet eigenaar zijn van de betreffende administratie.
Hoe zorg je ervoor dat de ondernemer een eigen licentie krijgt?
Heeft de klant nog geen eigen SnelStart-licentie? Hier lees je hoe je je klant kunt helpen om een eigen SnelStart-licentie aan te vragen:
Met het SnelStart-pakket inOrde houd jij de regie. Met inOrde kun je gebruikmaken van de voordelen van de Rabo-koppeling, terwijl je online samenwerkt met je klant zonder ingrijpende veranderingen.
Jij houdt de controle over de boekingen en je klant levert alleen de gegevens aan. Je kunt samen afspreken hoe hij gegevens aanlevert: op papier of digitaal.
Ondernemers kunnen inOrde alleen gebruiken in samenwerking met een administratie- of accountantskantoor.
Voordelen inOrde
De Rabo-koppeling kan alleen door de ondernemer worden aangevraagd via zijn eigen SnelStart-pakket.
Doet je klant liever niets aan zijn administratie? Dan biedt het SnelStart-pakket inOrde een hoop voordelen voor jou en je klant.
Jij houdt de regie en bepaalt hoe je wilt samenwerken
Met inOrde kan je klant de Rabo BoekhoudKoppeling instellen. Daarnaast werk je met inOrde eenvoudig online samen met je klant zonder ingrijpende veranderingen. Jij houdt de controle over de boekingen en je klant levert alleen de gegevens aan. Je kunt samen afspreken hoe hij gegevens aanlevert: op papier of digitaal.
Ondernemers kunnen inOrde alleen gebruiken in samenwerking met een administratie- of accountantskantoor.
Voordelen inOrde
Ja, als je klant de nieuwe Rabo BoekhoudKoppeling wil activeren, moet de administratie online staan. Voor een online administratie is een online licentie noodzakelijk. De ondernemer kan eenvoudig vanuit Nota of Boek overstappen naar een ander SnelStart-pakket. Hij kan daarbij kiezen uit de pakketten inOrde tot en met inControle.
Op deze pagina lees je hoe je je klant kunt helpen om een eigen SnelStart-licentie aan te vragen. Je vindt hier informatie over:
Administraties van klanten in mijn pakket Accountant
Houd je de boekhouding bij in het pakket Accountant voor klanten zonder eigen SnelStart-pakket? Via Bankkoppeling-beheer bekijk je welke klanten een koppeling met de Rabobank hebben:
SnelStart ondersteunt het automatisch inlezen en verwerken van banktransacties. Een koppeling tussen je boekhouding en je bankrekening heeft grote voordelen, zoals:
Het bericht over de nieuwe koppeling wordt verstuurd naar de inbox van Rabo Business Banking (Internetbankieren).
Je vindt de berichten van de Rabobank in internetbankieren en de Rabo App.