Een zakelijke lening kan je als ondernemer helpen om te investeren in je bedrijf. Je vergelijkt leningen, kiest de beste voorwaarden en houdt rekening met de kosten. Maar hoe zit het met de belasting? In dit artikel lees je welke kosten van je zakelijke lening fiscaal aftrekbaar zijn.
Zakelijke lening en inkomstenbelasting
Als ondernemer geef je je zakelijke lening op in je aangifte inkomstenbelasting onder Box 1. Dit geldt voor eenmanszaken en ondernemers met een vof of maatschap. Box 1 gaat over je inkomen uit werk en woning, waar dus ook de winst van je bedrijf onder valt. Ook de kosten en uitgaven die samenhangen met een zakelijke lening voor je bedrijf worden in deze box verwerkt.
Welke onderdelen zijn fiscaal aftrekbaar?
Je kunt niet je volledige lening aftrekken van de belasting, maar bepaalde onderdelen zijn wél fiscaal aftrekbaar. Hier is een overzicht:
Niet aftrekbaar:
Je aflossingen. Dat jij de hoofdsom van de lening terugbetaalt ziet de belastingdienst niet als kostenpost, maar als het aflossen van een schuld. Je verlaagt hiermee je openstaande schuld, maar het heeft geen invloed op de winst waarover je belasting betaalt.
Wel aftrekbaar:
Aanvraag- en afsluitkosten. Heb je voor het verkrijgen van de financiering kosten gemaakt als advieskosten, administratiekosten of notariskosten? Die mag je wél als bedrijfskosten opvoeren en kun je aftrekken van je winst.
Rentekosten. De rente die je over de lening betaalt is ook fiscaal aftrekbaar. Dit verlaagt je winst en daarmee het bedrag aan belasting dat je betaalt.
Door deze aftrekposten te benutten, kun je je belastbare winst verlagen. Het is daarom belangrijk om je boekhouding goed bij te houden en deze kosten duidelijk op te nemen in je belastingaangifte.
Laat je adviseren
Zeker weten dat je optimaal gebruikmaakt van de fiscale mogelijkheden? Overleg dan met je boekhouder of accountant. Die kan je helpen om alles goed in je SnelStart-boekhouding te verwerken én om je belastingaangifte correct en voordelig in te vullen.