De Libanese wrap vergezelt traditiegetrouw de gerechten op tafel in veel Mediterrane families, zo ook bij de familie Yussif. Dit veelzijdige platbrood is lekker bij elke maaltijd. Opgerold met groente of vlees, met falafel of bijvoorbeeld met gerookte zalm en bieslook als borrelhapje. Als je wilt kun je er zelfs een ‘tosti’ van maken. ‘Het is eigenlijk ons nationale brood,’ vertelt de van oorsprong Koerdische Bangin. ‘We eten het bij elke maaltijd. Hier in Nederland was het heel moeilijk om een goede Libanese wrap te vinden. Vaak waren ze oud, smakeloos en van slechte kwaliteit. Dat moest anders. Ik begon eerst brood te bakken voor mezelf, daarna voor anderen en na twee jaar voorbereiding ben ik de bakkerij begonnen.’
Hij wil zijn familie – en vooral zijn zoon – echt goed brood voorzetten. ‘Als mijn zoontje van drie in de bakkerij komt, is het eerste wat hij doet een stuk brood pakken. Daar doe ik het voor. Met volle aandacht en passie bereid ik het brood.’
De bakkerij bestaat sinds 2016 en werkt ondertussen met veertien mensen. ‘Het is hard werken, maar dat heb ik er voor over. We leveren aan groothandels, supermarkten, foodtrucks, eettentjes, festivals… de Libanese wrap is erg in trek. We leveren een mooi product tegen een goede prijs. De ingrediënten zijn puur, de kwaliteit is hoog. Dankzij feedback van verschillende aanbieders zijn we een A-merk geworden.’
'Ons meel komt voornamelijk van een traditionele Nederlandse molenaar'
Dit is dus niet zomaar brood. Bangin vertelt over zijn visie voor een kleurrijk Nederland. ‘Dat kan vertaald worden in dit soort positieve, maatschappelijk verantwoorde initiatieven. We maken een Libanese wrap van Nederlandse bodem. Het meel voor ons brood komt voornamelijk van een traditionele Nederlandse molenaar – zo smelten onze culturen een beetje samen. Een eerlijk product dus en dat proef je.’
In de toekomst ziet Bangin Yussif een verdere professionalisering van zijn nog jonge bakkerij: automatiseren, proberen meer te doen met de mensen die je hebt. En natuurlijk heerlijk brood blijven maken om via de maaltijd, brood voor brood, een nog mooier, kleurrijker Nederland te creëren.