Verstuur je artikelen aan klanten? Dan ontkom je er eigenlijk niet aan: de pakbon. Het is belangrijk om mee te sturen en als je het slim aanpakt, is het maken van een pakbon zo gepiept.
Wat is een pakbon
Een pakbon is het document dat je met je producten meestuurt. Dit wordt ook wel een leveringsbon genoemd. Op de pakbon staat informatie over de goederen die in het pakket zitten; een productomschrijving. Denk aan het type product en het aantal producten. Het is niet verplicht om een pakbon mee te sturen, maar het is wel aan te bevelen. Jij kunt met dit document goed controleren of alles wat de klant heeft besteld vanuit het magazijn is meegestuurd in het pakket (of de pakketten). De klant kan checken of alles wat hij heeft besteld, is bezorgd. Dit is extra waardevol wanneer één bestelling is opgesplitst in meerdere zendingen.
Wat moet op een pakbon staan?
Er zijn geen wettelijk verplichte onderdelen die op een pakbon moeten staan. Er is wel veel informatie die meer dan handig is om op de pakbon te zetten. Wil je een goede pakbon meesturen? Zet dan de volgende gegevens erop:
- • Jouw contactgegevens (als verkoper)
• De contactgegevens van je klant (afleveradres)
• De verzenddatum
• Een heldere omschrijving van de artikelen in het pakket
• Het aantal geleverde artikelen
Optioneel:
• Productnummers
• De prijs
• Jouw betaalgegevens (als verkoper)
• Ruimte voor een stempel of handtekening. - • Retourneermogelijkheden.
Voorbeeld van een pakbon
Benieuwd hoe een pakbon er in de praktijk uitziet? Bekijk onderstaand fictief voorbeeld.
Verschil tussen pakbon en andere documenten
Een pakbon is wat anders dan een factuur. Een pakbon is vooral een verpakkingslijst; een factuur is een schriftelijke (digitale) rekening voor je klanten. Hierop zet je de verkochte goederen, de prijs, het btw-percentage, de factuurdatum en de gewenste betaaltermijn. Voor je klanten is dit een bewijs om aan de Belastingdienst aan te tonen hoeveel btw ze hebben betaald. Als jij de facturen slim beheert, zie je altijd wie betaald hebben en hoeveel geld er nog aan komt. Een factuur maak je ook eenvoudig in SnelStart.
Verwar de pakbon ook niet met een verzendbewijs. Een verzendbewijs is een document dat je als verzender ontvangt van het verzendbedrijf als bewijs voor de verzending van je artikelen. Hierop staan doorgaans de verzenddatum, de naam en het adres van de verzender en de naam en het adres van de ontvanger. Een verzendbewijs bevat vaak ook een trackingnummer, waarmee je via 'track en trace' kunt volgen waar de zending zich bevindt tot de levering een feit is. Een verzendbewijs kan op papier of digitaal worden verstuurd.
Pakbon maken
Je kunt een pakbon in Excel maken, maar met een slim boekhoudprogramma als SnelStart gaat het maken van een pakbon grotendeels automatisch.
Ga naar Facturen → Verkopen en vul links bovenin het klantnummer in.
Kies het verkoopsjabloon en vul de velden bij Algemeen in.
Selecteer het veld ‘Orderregels’ en voeg een orderregel toe.
Klik bovenin op ‘Pakbon’ en maak de pakbon op (voor zover nodig).
Selecteer het pijltje naast de knop en print of mail de pakbon.
Je kunt in SnelStart ook vliegensvlug een opgeslagen order omzetten tot pakbon.
Ga naar Facturen → Verkopen.
Vul links bovenin het klantnummer in.
Selecteer Orders → Orders zonder afdruk → en kies de order je wilt omzetten.
Klik op ‘Pakbon’.
Vrijblijvend uitproberen
SnelStart is een veelgebruikt programma om pakbonnen (en facturen) te maken. Sterker nog: SnelStart biedt geavanceerde software waarmee je je volledige administratie én je logistieke processen (inclusief voorraadbeheer) automatiseert. Benieuwd of het iets voor jou is? Of nieuwsgierig welk SnelStart-pakket het beste bij jouw bedrijf past? Plan een afspraak in met een SnelStart-productspecialist. Je kunt ook eerst zelf bekijken welk pakket het beste bij jouw bedrijf past. Je kunt SnelStart altijd 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen.