Ondernemen met een privérekening: mag wel, niet handig

Startende ondernemers willen vaak laagdrempelig en voorzichtig met hun bedrijf beginnen. Met minimale kosten en risico's kijken ze eerst hoeveel geld ze per maand overhouden. Voor de (iets) lagere kosten en het gemak werken ondernemers regelmatig met een privé-betaalrekening in plaats van een zakelijke rekening. Dit is toegestaan, maar er kleven wel de nodige nadelen aan.

Wanneer een startende ondernemer zich inschrijft bij de KVK, wordt het bedrijf automatisch geregistreerd bij de Belastingdienst. Hierdoor ontvangt de kersverse ondernemer een btw-identificatienummer. Bij de KVK-inschrijving ben je als starter echter niet verplicht meteen een bankrekeningnummer op te geven of een administratie bij te houden. Met de boekhouding en een bankrekening gaan starters daarom vaak pas na hun KVK-inschrijving aan de slag.

Niet verboden

Een zakelijke rekening kost maandelijks rond de 11 euro, een privébetaalrekening ongeveer 3 euro. Voor startende ondernemers is de keuze dan vaak eenvoudig: ze hebben al een privérekening. Door die in eerste instantie voor hun bedrijf te gebruiken, scheelt het ze geld én gedoe als ze geen zakelijke rekening openen.

De overheid of de Belastingdienst verplicht ondernemers met een eenmanszaak of vof ook niet om een zakelijke rekening te gebruiken. Meerdere banken hebben echter wél in hun voorwaarden opgenomen dat een privébetaalrekening niet mag worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dat zou voor ondernemers niet de enige reden moeten zijn om een zakelijke rekening te gebruiken. Dit zijn de vier belangrijkste punten:

Transparante geldstromen: de Belastingdienst wil van elke ondernemer de administratie en geldstromen kunnen inzien. Oók het onderscheid tussen privé- en zakelijk geld. Dit gaat het makkelijkst als deze geldstromen via verschillende rekeningen lopen.

Tijdwinst en inzicht: een zakelijke rekening is te koppelen aan de online boekhouding, bij een privérekening kunnen transacties vaak alleen handmatig naar de administratie worden overgezet. Zo levert een zakelijke rekening direct concrete tijdwinst op. Zo’n automatische koppeling geeft bovendien een actueler en beter beeld van de financiële situatie van de onderneming.

Professionele uitstraling: bij een zakelijke rekening staat bij overboekingen de bedrijfsnaam; dat komt professioneler over dan een privé-persoonsnaam.

Kosten aftrekbaar: bankrekeningkosten zijn als ondernemer aftrekbaar voor de Belastingdienst. Daarmee is de zakelijke rekening in de praktijk een minimale besparingspost van misschien een paar euro per maand.

Advies, hulp en tips

Als startende ondernemers is het slim om snel na de KVK-inschrijving in gesprek te gaan met een boekhouder. Een deskundige boekhouder geeft tips over het goed opzetten van de administratie, maar ook over het kiezen van de juiste zakelijke rekening. Vaak kunnen ze ook helpen met het bepalen van het juiste uurloon of weten ze precies hoeveel geld je moet omzetten om de vaste lasten te kunnen betalen. Vind een goede boekhouder in de buurt.

Vind een boekhouder bij jou in de buurt

Maak het jezelf als ondernemer extra makkelijk en werk samen met een boekhouder of accountant. Een deskundige boekhouder levert je tijd én geld op. Vind een boekhouder
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.