Wanneer doe je voor het eerst btw-aangifte?
Voor je eerste btw-aangifte krijg je een brief van de Belastingdienst. Hier staat op wanneer je btw-aangifte moet doen en over welk tijdvak. Veruit de meeste ondernemers doen ieder kwartaal hun aangifte (online). Er zijn uitzonderingen:
Wanneer doe je maandelijks btw-aangifte?
De Belastingdienst kan je hiertoe verplichten. Dit gebeurt voornamelijk als je je aangifte of betaling niet op tijd ontvangt. Als je regelmatig (veel) btw terugkrijgt, is het ook mogelijk zelf een verzoek in te dienen voor maandaangifte. Raadpleeg hiervoor je boekhouder.
Wanneer doe je jaarlijks btw-aangifte?
Hiervoor kun je een verzoek indienen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
• Je bent per jaar minder dan €1.883,- (*) aan btw verschuldigd.
• Je hebt geen vergunning artikel 23 (waarbij je direct de btw aangeeft bij goederen die je invoert vanuit een niet-EU-land)
• Je bent een eenmanszaak of een samenwerkingsverband van uitsluitend natuurlijke personen.
• Je betaalt jaarlijks minder dan € 10.000,- (*) aan intracommunautaire (handel met ondernemers in een ander EU-land) leveringen, diensten of verwervingen.
(*) Bovenstaande bedragen golden in 2023. Check in het jaar waarin je dit leest of het bedrag nog actueel is.
Let op: wanneer je omzet hebt behaald, maar je nog niet hebt ingeschreven bij de KVK, moet je btw-aangifte schriftelijk worden gedaan.
De btw-maanden zijn druk. Niet alleen voor jou, maar ook voor je boekhouder. Wacht daarom niet tot het allerlaatste moment met het doen van je btw-aangifte. Snel nog even die inkoopbonnen invoeren, je komt erachter dat een paar facturen nog openstaan en dat er nog herinneringen de deur uit moeten. Bij haast worden meer fouten gemaakt. En dat wil je niet riskeren. De kans bestaat dat je te laat aangifte doet. Natuurlijk kan dit een keer gebeuren, maar als gebeurt het nóg een keer dan mag je betalen. Die bedragen kunnen flink oplopen.
4 tips voor snellere belastingaangifte voor zzp’ers
1. Facturen altijd op tijd versturen, zodat ze op tijd worden betaald. Met SnelStart kun je bijvoorbeeld een Mollie betaallink toevoegen aan je factuur. Facturen met betaallink worden vaak op dezelfde dag nog voldaan.2. Inkoopfacturen direct inboeken zodat je btw terug kunt vorderen. Gebruik handige scan en herkenfuncties. In de SnelStart App is deze functie ingebouwd. Foto maken van de bon > gegevens worden herkend > bon wordt geboekt.
3. Werk online samen met je accountant in je boekhouding. Hij of zij kan tussendoor je administratie controleren.
4. Download de Btw-Alert app van de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je te laat je aangifte verstuurt.
De btw-aangifte online versturen
Met de inloggegevens kun je online in een beveiligde omgeving van de Belastingdienst je aangifte doen. Je vult de gevraagde gegevens in, waaronder de bedragen die jij aan btw van klanten hebt ontvangen en de btw die jij aan leveranciers hebt betaald. Wanneer je aangifte doet via SnelStart (vanaf pakket inKaart) kun je die stap overslaan. Superhandig! SnelStart berekent namelijk automatisch je aangifte. Deze controleer jij of je boekhouder en kan vervolgens direct naar de Belastingdienst worden verstuurd.
Naheffingsaanslag of teruggaafbeschikking bij btw-aangifte
Moet je nog een bedrag aan btw betalen? Dan heet dat naheffingsaanslag. Je ontvangt vanzelf een acceptgiro in de bus. Wel op tijd betalen! De Belastingdienst geeft als tip daarom niet op de laatste dag van de btw-maand te betalen, omdat de banken vaak een dag nodig hebben om het bedrag op de juiste rekening te voldoen. Krijg je geld terug? Yes! Dan krijg je nog een brief met meer info en de teruggaafbeschikking erop.