Hoe accountants slim samenwerken met klanten

‘Alles stroomt, niets blijft. Ook het werk van de boekhouder.’ Zo omschreef Cécile Schijven van CC Boekhouding en Advies haar werk in een notendop. In haar 25-jarige loopbaan trokken veel moderne veranderingen aan haar voorbij. In de beginjaren gestaag en vanaf de eeuwwisseling in rap tempo. 

In de jaren negentig was het behoorlijk innovatief dat er meerdere schermen in een boekhoudprogramma geopend konden worden. Kort na de eeuwwisseling was het geweldig dat bankmutaties konden worden ingelezen. En nu? Nu werken we toe naar een volledig geautomatiseerde boekhouding, waarin de taak van de accountant zich steeds meer toespitst op controle en advisering. blog samenslim opslag

Maar voordat het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. In onze branche wordt sterk ingezet op werken in de cloud. Ieder zichzelf respecterend administratie- of accountantskantoor werkt volledig in de cloud. Zo wordt dat althans gesteld. Natuurlijk heeft het werken in de cloud legio voordelen: je kunt 24/7 inloggen en werken, beschikt over actuele informatie en bespaart tijd. 

Het betekent natuurlijk niet dat wanneer je (nog) niet of niet volledig in de cloud werkt, je minder zou presteren of zou achterblijven in de ontwikkelingen. Nogal wat kantoren zijn terughoudend om over te gaan op online werken, omdat ze opzien tegen de transitie van offline naar online of bang zijn voor (te) ingewikkelde software waarmee ze niet uit de voeten kunnen.

Angst voor het onbekende 

Toch is het in veel gevallen koudwatervrees: ongegronde angst voor het onbekende. Veel zaken gebeuren immers al online. Denk aan internetbankieren, e-mailen en documenten uitwisselen. De stap naar een online administratie is dan een logisch vervolg. Ook de angst voor hoge abonnementsprijzen speelt een rol. En inderdaad, er zijn nogal wat prijsverschillen tussen de verschillende pakketten. Als je je uitsluitend beperkt tot de aanbieders met de grootste naamsbekendheid, ben je waarschijnlijk duurder uit dan bij een iets minder bekende aanbieder met een product dat minstens zo goed is, maar veel goedkoper. Het is net als in de supermarkt: de duurdere A-merken hebben de naam, maar de huismerken en minder bekende merken zijn van vergelijkbare kwaliteit of zelfs beter én veel goedkoper. 

Hybride 

Ook de aanbieders van pakketten die traditioneel de desktop-software aanboden, die geïnstalleerd moet worden op pc of laptop, zijn met hun tijd meegegaan. Ook zij leveren online-pakketten met handige functionaliteiten die jou als accountant/boekhouder veel werk uit handen nemen. Een bedrijf als SnelStart heeft succesvolle online-pakketten ontwikkeld, die kantoren en gebruikers zelfs de mogelijkheid biedt om het offline met het online werken te combineren. Deze ‘hybride’ biedt flinke voordelen en zet kantoren niet voor het blok in de keuze wel of niet online; het kan allebei. 

Waarom online?

Uiteindelijk ontkomt je kantoor niet aan een overstap naar het werken in de cloud. Zoals gezegd is dat met het juiste pakket minder spannend of ingrijpend dan misschien vooraf gedacht. Zeker als je daar tegenover de voordelen van online werken zet: 

  • Bankkoppeling waardoor mutaties automatisch worden ingelezen 
  • Factuurbetalingen en inkoopfacturen worden herkend en automatisch geboekt of voorzien van een suggestie van een boeking 
  • Relaties aanmaken met behulp van de koppeling met het KvK-handelsregister
  • Btw- en ICP-aangiften direct vanuit het programma 
  • Altijd en overal online inzicht in de werkstromen (afhankelijk van uw device, ook via handige app) 
  • Koppelingen mogelijk met kassasystemen en webshops 
  • Online samenwerken met je klanten

Houd ook tijd over 

blog samenslim bureauDit betekent inderdaad al een flinke stap naar vergaande automatisering van de boekhouding waarbij je je als accountant of boekhouder meer kunt richten op controle en advisering en je klant zelf bonnetjes en inkoopfacturen digitaal inschiet. Dus het tijdperk van overvolle schoenendozen en uitpuilende ordners lijkt voorbij. Samen met je klant verdeel je het werk. Dat betekent ook dat het eenvoudiger wordt om tussentijds bij te sturen. En het voorkomt telefoontjes met vragen over boekingen, want je klant kan zelf online bekijken hoe de vlag erbij hangt.

Een ander groot voordeel van het online samenwerken is het voorkomen van piekdrukte. Juist doordat het voor je klanten makkelijk is zelf rekeningen te verwerken en de software voor de juiste koppeling zorgt, komt niet meer alles aan op de laatste week voor de btw-aangifte. En dat scheelt veel stress! 

Safety first 

Een belangrijke motivatie om in de cloud te gaan werken is de veiligheid. Je werkt immers met vertrouwelijke informatie van uw klanten waar niets mee mag gebeuren. Dat is juist een reden om over te stappen op online werken. SnelStart maakt gebruik van de Microsoft Azure cloud. Microsoft is een bedrijf dat haar zaakjes goed op orde heeft, veilig werkt en je gegevens goed afschermt door het gebruik van veilige wachtwoorden. In de cloud kan er niets met je administraties gebeuren. Daar staan ze 100 procent veilig, ook in geval van brand, diefstal, computerstoring of ander van buiten komend onheil. 

Daarnaast is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een boekhoudsoftware-leverancier die voldoet aan de nieuwe Europese wet- en regelgeving met betrekking tot bescherming van persoonsgegevens. Op 25 mei 2018 is de wet General Data Protection Regulation (GDPR) ingegaan, in Nederland bekend als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin is onder meer vastgelegd welke verantwoordelijkheden je als kantoor hebt en welke maatregelen nodig zijn om de data van je klanten te beschermen. In een softwareprogramma zoals SnelStart is de nieuwe regelgeving op de juiste wijze geïmplementeerd. 

Boekhouders en accountants opgelet

Maak je werk leuker en makkelijker, houd veel tijd over en werk samen met je klanten zoals jij dat wil. Bekijk alle voordelen van SnelStart Accountant. Bekijk nu
Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud is met de grootste zorg samengesteld.