Heb je een groeiende eenmanszaak? Dan kan het voordelig zijn de rechtsvorm van je bedrijf om te zetten tot bv. Met een bv loop je privé minder risico’s en als je veel winst maakt, is het ook fiscaal aantrekkelijker.
De meeste startende ondernemers schrijven zich bij de KVK in als eenmanszaak. Dit is eenvoudiger en goedkoper dan starten als bv (besloten vennootschap). Een eenmanszaak biedt bovendien belastingvoordelen voor starters die een bv niet biedt. Na verloop van tijd kan het echter aantrekkelijk worden om je eenmanszaak om te zetten tot bv. Wanneer is dat moment? En waarom zou je dat doen?
Drie voordelen van een bv
Een bv biedt meerdere voordelen ten opzichte van een eenmanszaak. We lichten er drie uit.
Zakelijk en privé gescheiden
Een belangrijke reden voor ondernemers om hun eenmanszaak te veranderen in bv is de aansprakelijkheid. Met een bv ben je – in tegenstelling tot een eenmanszaak – niet privé aansprakelijk wanneer je bedrijf schulden maakt. Je betaalt eventuele schuldeisers nooit met je privévermogen, maar met het geld dat in de bv zit. Zakelijk en privé blijven gescheiden.
Aantrekkelijker voor investeerders
Als je je bedrijf verder wilt laten groeien, zijn investeerders meer dan welkom. Met een bv bind je eenvoudiger investeerders aan je onderneming. Ze kunnen aandelen in je bedrijf kopen. Met een eenmanszaak kan dit niet.
Vermogen opbouwen
Een bv kan perfect dienen als spaarpot voor je oude dag. Je kunt bijvoorbeeld zelf pensioen opbouwen of winsten toevoegen aan het vermogen van je bv. Het voordeel is dat je over het vermogen in je bv geen inkomstenbelasting hoeft te betalen, totdat je het aan jezelf uitkeert.
Wat is het ideale ‘omzetmoment’?
Er is geen ideaal omzetmoment dat voor iedere eenmanszaak geldt. Dit hangt onder meer af van de branche, de winst, je persoonlijke situatie, het salaris dat je jezelf wilt uitkeren én van de actuele fiscale regels. Een veelgebruikte richtlijn is de jaarwinst. Als die 120.000 euro of hoger was, gold in 2023 dat een bv in veel gevallen fiscaal aantrekkelijker werd dan een eenmanszaak. Dit heeft te maken met de wijze waarop de winst van de verschillende bedrijfsvormen wordt belast. Dit bedrag geldt echter lang niet voor elke eenmanszaak en in 2024 ligt dit kantelpunt door veranderende aftrekposten gemiddeld lager. Maar voor jouw onderneming bereik je het ideale omzetmoment misschien al met een lagere winst (of juist pas met een hogere winst).
Winst eenmanszaakAls je een eenmanszaak runt, betaal inkomstenbelasting over de winst die je in een jaar hebt gemaakt. Alles wat overblijft, is je netto winst. De eerste jaren mag je als ondernemer bovendien startersaftrek toepassen, waardoor er netto meer salaris overblijft.
Winst bv
Met een bv heb je geen recht op startersaftrek. Je bent dan dga (directeur-grootaandeelhouder) en ontvangt een salaris vanuit je bv. Dit salaris kun je aftrekken van je bedrijfswinst. Over de winst die overblijft, betaalt je bv nog vennootschapsbelasting.
Drie manieren om je eenmanszaak om te zetten tot bv
Om je eenmanszaak te kunnen omzetten naar bv, moet éérst de nieuwe bv worden opgericht. Hierna vindt de omzetting plaats en kan de eenmanszaak worden beëindigd. Er zijn drie manieren waarop je de rechtsvorm van je eenmanszaak kunt omzetten naar bv.
Activa-passivatransactie
Met een activa-passiva transactie verkoop je alle bezittingen (activa) en schulden (passiva) van je eenmanszaak aan de nieuw opgerichte bv. Dit is de snelste en eenvoudigste omzetmethode.
Hoe? Je richt eerst bij de notaris een bv op. De notaris schrijft je bv in bij de KVK. In een activa-passivadocument leg je vast welke bezittingen en schulden je verkoopt aan de nieuwe bv. Handig: je hebt hiervoor geen notariële akte van inbreng nodig en hoeft het document niet af te stemmen met de Belastingdienst.
Ruisende inbreng
Je zet je onderneming (met terugwerkende kracht) om in een bv en vervolgt je onderneming met nieuwe boekwaarden op de balans. Je verkoopt je eenmanszaak eigenlijk tegen de marktwaarde aan je bv. Een ruisende inbreng is vooral interessant als je van plan bent je bedrijf binnen 3 jaar te verkopen.
Hoe? Stuur een intentieverklaring naar de Belastingdienst waarin je laat weten dat je je eenmanszaak ruisend omzet naar een bv. Dit kun je zelf doen of samen met een boekhouder of accountant. Ga vervolgens naar de notaris, die een akte van inbreng opstelt. Hierin staan de activa en passiva die van je eenmanszaak overgaan naar je bv. De notaris schrijft je bv bij de KVK in en schrijft je eenmanszaak uit.
Geruisloze omzetting
Je zet je onderneming (met terugwerkende kracht) om in een bv, waarbij je doorgaat met
met dezelfde boekwaarden. Met de geruisloze omzetting profiteer je van belastingvoordelen (je betaalt geen belasting over de meerwaarde van je eenmanszaak), maar je moet ook aan strengere voorwaarden voldoen.
Hoe? Stel eerst met je boekhouder of accountant een intentieverklaring op en stuur hem naar de Belastingdienst. Ga vervolgens naar de notaris, die op basis van een inbrengbalans en -omschrijving een akte van inbreng opstelt. De notaris verzorgt bij de KVK de inschrijving van je bv en de uitschrijving van je eenmanszaak.
Wat is interessant voor jou?
Benieuwd hoe aantrekkelijk het in jouw geval is om je eenmanszaak te veranderen in een bv? En wil je weten op welke manier je dat het beste kunt doen? Laat het met de actuele fiscale regels en belastingtarieven doorrekenen door een boekhouder of accountant. Wat voor jou interessant is, hangt onder meer af van de winst die je maakt, de hoogte van het loon dat je jezelf vanuit de bv wilt uitkeren en de eventuele dividenduitkering. Ook je groeiplannen en je behoefte aan externe financiering spelen mee.