Je wilt starten met ondernemen, maar voelt nog onzekerheid. Je weet dat er een markt klaarstaat om je producten en diensten af te nemen. Maar welk effect heeft het starten van een onderneming op je privéleven? In dit blog lees je hoe je zakelijk én privé goed beslagen ten ijs komt.
Waarop kan het starten van een onderneming impact hebben? Denk aan de volgende vijf gebieden:
- Woning
- Persoonlijke ontwikkeling
- Huwelijk
- Vrije tijd
- Administratie
Er nog meer gebieden te bedenken waarop ondernemen impact heeft, maar deze vijf komen het vaakst voor, hebben de grootste impact óf worden vaak over het hoofd gezien. Laten we beginnen!
1. De impact van ondernemen op je woning
Ben je in het bezit van een huis? Dan kan het voordeel dat je nu hebt, vanwege renteaftrek, flink verminderen. Misschien ga je bij de start van je onderneming qua inkomsten er tijdelijk flink op achteruit en gaat het marginale belastingtarief omlaag. Ondanks het lagere inkomen, gaat de te betalen hypotheekrente flink omhoog.
Heb je financiering nodig voor de start van jouw onderneming? Het kan zijn dat de bank de mogelijke overwaarde van het huis eist als onderpand. Denk hier goed over na. Komt jouw onderneming in de problemen, dan loopt daarmee ook jouw huis een risico.
Bezit je geen huis, maar huur je? Misschien kom je door de start van de onderneming in aanmerking voor huurtoeslag. Ga je er qua inkomen in de start van je ondernemerstijd op achteruit en beschik je niet over te veel vermogen, dan zou het positief voor je kunnen uitpakken.
Werk je vanuit huis? Meer goed nieuws, want misschien kom je in aanmerking voor extra aftrekmogelijkheden voor je bedrijf. Maar let op, ga wel na of dit past in het bestemmingsplan van de gemeente!
2. De impact van ondernemen op je persoonlijke ontwikkeling
Kan je niet wachten om een eigen onderneming te starten? Ga dan bij jezelf na of je beschikt over een gezonde dosis doorzettingsvermogen, zelfdiscipline, risicobereidheid en commercieel inzicht. Vooral tijdens de startfase van je onderneming, moet je kunnen dealen met tegenslagen of risico’s. Ook tijdens het ondernemen kom je jezelf tegen en leer je jezelf nog beter kennen. Je leert beter omgaan met kritiek en feedback, je leert rigoureus te prioriteren, je leert jezelf beter te managen en je leert heel goed te luisteren naar jouw klanten en de markt.
Het kan goed zijn dat je persoonlijke ontwikkeling zich soms uit noodzaak verder ontwikkelt. Loop je er bijvoorbeeld tegenaan dat slecht plannen je in problemen brengt bij klanten? Dan zorg je wel dat je deze vaardigheid onder de knie krijgt. De mensen om je heen kunnen je daarbij helpen, zolang je daarvoor openstaat en er naar durft te vragen. Hoe dan ook: ondernemen is een prachtige manier om jezelf te ontwikkelen, jezelf tegen te komen en het beste uit jezelf te halen!
3. De impact van ondernemen op je huwelijk
Misschien dat dit kopje jou deed opschrikken. “Mijn huwelijk? Mijn huwelijk is prima, dus wat heeft ondernemen daarmee te maken!?” Wees gerust: zo bedoelen we het niet. Veel mensen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Start je met ondernemen, dan is het slim om de financiële risico’s van je echtgeno(o)t(e) zoveel mogelijk te beperken. Stel er komt een faillissement, dan is het fijn wanneer dit geen effect heeft op het vermogen van je levenspartner. Zorg er daarom voor dat je partner op de hoogte is van de risico’s die aan ondernemen verbonden zitten. Maak goede afspraken over het financiële plaatje, maar ook over de impact die ondernemen heeft op je relatie of gezin.
4. De impact van ondernemen op je vrije tijd
Wanneer je gaat ondernemen, doe je dit (bijna altijd) omdat je het zelf graag wilt. Je hebt een plan, je hebt een wil en je gaat er helemaal voor! Je houdt van je werk en het geeft je energie om eraan te bouwen. Je hebt geen baas die zegt dat je minder overuren moet maken, of dat je een beetje op je gezondheid moet letten en genoeg rust moet nemen. Je eigen onderneming voelt misschien een beetje als ‘je kindje’. Je steekt er veel tijd en energie in, maar krijgt er ook veel voldoening en energie voor terug. Houd je van je werk en houd je van je onderneming, dan bestaat er het gevaar dat je er (te)veel tijd in gaat steken, zo niet al je tijd.
Je gezin, je vrienden en ook jijzelf als persoon hebben allemaal ook een beetje recht op je tijd. Je hebt het voor jezelf ook nodig om rust te nemen, te evalueren en te ontspannen. In het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephan Covey wordt dit prachtige beschreven: Houdt de zaag scherp!
5. De impact van ondernemen op je administratie
Administratie. Je kan vast wel iets leukers bedenken om te doen op je vrije avond. Maar ondernemen is onlosmakelijk verbonden met het bijhouden van een administratie. Je moet je kilometers registeren, je uren, je inkomsten, je uitgaven. Alles moet bijgehouden worden. Misschien niet altijd even leuk, maar je bent er als ondernemen wettelijk toe verplicht. Positief bekeken; omdat je dingen vastlegt en registreert, kun je later ook goed terugkijken, evalueren en daar lering voor de toekomst uit halen.
Je administratie is ook cruciaal om goed de omzetbelastingaangiftes te doen, de jaarrekeningen te maken en je eigen inkomstenbelastingaangifte te doen. Je bent als ondernemer wettelijk verplicht om 7 jaar lang de volledige administratie te bewaren (digitaal of op papier). Heb je ook administratie over onroerende zaken? Deze moet je nog eens 3 jaar langer bewaren. En let op; ook als je je bedrijf weer uitgeschreven hebt bij de KVK, moet je de administratie beschikbaar houden voor de genoemde periodes.
Bomen, Bos & Hulpmiddelen
Ondernemen heeft een enorme impact op je persoonlijke situatie. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat je daar niet door afschrikken. Ondernemen is iets prachtigs. Ondanks de wirwar aan regeltjes & wetten, krijg je er veel voor terug: vrijheid, onafhankelijkheid en zelfstandigheid.
Schrikt het toch nog af? Bedenk dan dat je datgene waar jij je liever niet mee bezighoudt, ook kunt uitbesteden aan een boekhouder, administratiekantoor of accountant. En natuurlijk zijn er legio hulpmiddelen die je kunt inzetten om jouw onderneming een succes te maken!.